A gépmesterek rémálma: a fóliázott színminta

A gépmester munkáját nagyban segíti, ha újranyomáshoz színminta áll rendelkezésére. Ez akár digitális proof, de akár egy előző nyomat is lehet.

Az utóbbi esetben viszont elengedhetetlen, hogy a színminta egy felületkezelés nélküli nyomat legyen. Ez azért fontos, mert, például ha matt fóliával bevonjuk a felületet, a nyomat színe megváltozik. Amennyiben egy felületkezelt mintához igazítja a gépmester a színt, és ezután rákerül a fólia, teljesen más színvilágot kapunk, mint amilyen az eredeti volt. (Akármilyen tapasztalt is a gépmester, nem várható el tőle, hogy eltalálja az eredeti színt.)

Matt fóliázásnál egy “tompább” színt kapunk, míg fényes fóliázásnál kontrasztosabb, élénkebb lesz a nyomat. A sokféle felületkezelési forma (fóliatípusok, lakkok, effektek) más-más módon befolyásolják a nyomat eredeti színét.

 

Hogyan juthatunk fóliázatlan színmintához?

Ha elképzelhető, hogy utánnyomásra lesz szükség a megrendelt (felületkezelt) kiadványból, megrendeléskor tüntesse fel, hogy tegyünk félre nyomott ívet, amelyet a kész anyaggal együtt odaadunk. A másik lehetőség, hogy eljön a gépindulásra, és akkor itt, helyben megkapja a színmintát.

 

Fóliázott színminta
Fóliázatlan színminta
Fóliázott felület, más szín!
Fóliázott felület, más szín!

Pin It on Pinterest

Share This